Пошук

Основні причини нещасних випадків під час весняно-польових робіт

Дата: 13.05.2021 10:20
Кількість переглядів: 472

Фото без опису

Весняно-польові роботи – напружений період річного циклу агропромислового виробництва. Навесні сільськогосподарськими підприємствами здійснюється велика частина річного обсягу тракторних польових робіт а також значна частина транспортних робіт.

У цей період відбувається збільшення інтенсивності інших робіт на агропромисловому виробництві. Порівняно із зимовими місяцями зростає кількість зайнятих на ручних роботах працівників, у першу чергу, на технологічному обслуговуванні та забезпеченні роботи посівних та інших машинно-тракторних агрегатів.

Усе це збільшує ймовірність виникнення травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці, а також внаслідок неналежної організації робіт.

Умови праці на сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. Польові роботи виконуються на значній відстані від центрального офісу і тракторної бригади. У зв’язку з цими обставинами знижується контроль за безпекою працюючих з боку адміністрації господарства. Відповідно, підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Основними причинами аварій і нещасних випадків при експлуатації сільськогосподарської техніки, особливо під час весняно-польових робіт є:

- технічна несправність тракторів і сільськогосподарських машин;

- порушення технологічного процесу;

- допуск працівників до виконання робіт із підвищеною небезпекою без навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

- порушення виробничої дисципліни;

- відсутність медичних оглядів;

- недостатня забезпеченість працівників спецодягом та засобами індивідуального захисту;

- експлуатація машин і обладнання без захисних огорож та кожухів.

Завантаження сівалок і садильних машин насінням, садильним матеріалом і добривом має бути механізованим. Ручне завантаження дозволяється лише за умови зупинення посівного або садильного агрегату та вимкнення двигуна трактора.

Не дозволяється сівачам працювати на навісних сівалках.

Усі вимоги щодо безпечного проведення робіт, а також правильного застосування спецодягу та засобів індивідуального захисту повинні бути викладені в інструкціях з охорони праці та доведені до працівників під час інструктажу. Під час проведення інструктажів з охорони праці – формалізм не допускається.

Спецодяг та ЗІЗ, які закуповуються, повинні відповідати вимогам безпеки та охорони здоров’я, мати сертифікат відповідності і задовольняти вимоги Технічного регламенту, затвердженого постановою КМУ № 761 від 27.08.2008.

Відповідальними особами за організацію охорони праці під час проведення весняно-польових робіт призначаються:

- загалом по господарству – головний інженер, головний агроном;

- по відділках, бригаді – керівник відділку, бригадир.

Шановні роботодавці! Подбайте про безпеку ваших працівників, а також про легалізацію трудових відносин із ними. Безпечні та здорові умови праці гарантують вашому підприємству економічне процвітання, а легалізація трудових відносин забезпечить працівникам соціальний захист, передбачений чинним законодавством.

У разі настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання необхідно не пізніше наступного дня повідомляти про нього робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та управління Дежпраці у Вінницькій області за місцем настання.

 

                                                                                  Страховий експерт з охорони праці

                                                                                       Липовецького відділення УВД ФССУ

                                                                                       у Вінницькій області Сотніков Р.І.

                                                                                      Тел. роб.: (04358) 2-11-56;

                                                                                                моб.: 068-212-46-72


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь