Пошук

Шановні жителі громади – не спалюйте опале листя і траву!

Дата: 25.11.2021 17:15
Кількість переглядів: 189

Щорічно на полях, сіножатях,  пагорбах та вздовж доріг горить суха трава та залишки опалого листя, знищуючи на своєму шляху все живе.

У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і украй небезпечна. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки мінімум вдвічі збільшує промерзання ґрунту. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях, вздовж доріг, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, ліси, залізничні колії і навіть житлові будинки. Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання ліній електропередач, що може призвести до руйнівних наслідків для населених пунктів та промислових об’єктів.

Заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягне за собою адміністративну відповідальність.

Враховуючи вищезазначені наслідки, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються до ґрунту.

Дотримання цих простих вимог позитивно вплине на стан довкілля, а головне – не нашкодить здоров’ю людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь